Posts

Showing posts from July, 2015

In Shaa Allah

Seorang wanita ni amat mencintai seorang lelaki yang soleh. Dia wanita yang baik dan suka menolong orang. Setiap hari dia berdoa "ya Allah jika dia milikku takdirkanlah. Jika tak baik aku redha. Mudahkanlah segalanya ya Allah" Dia diam-diam mencintai seorang lelaki tadi yang juga sangat baik sifatnya semenjak remaja. 
Satu hari semasa solat di masjid semasa umur 26 tahun. Rasa dah terlambat dapat jodoh. Lelaki tadi yang sebaya dengannya ternampak wanita tadi. Dia kejar sampai rumah. Dia jumpa mak ayah perempuan tadi. Rupanya lelaki tadi juga terfikir tentang jodoh. Dia tak kenal gadis tadi. Tapi Allah beri rasa berdebar melihatnya. Suka melihatnya. Dia bertanya jika wanita tadi sudah berpunya atau belum. Dia terangkan hajatnya pada ayah gadis tadi. 
Berbual-bual rupanya kenal gadis tadi. Gadis tadi tak cerita dengan sesiapapun. Sehinggalah selepas nikah, wanita tadi kata pada lelaki tadi bahawa dia suka lelaki tadi semenjak belajar. Dia jaga diri dan jaga perintah Allah sehing…

Hari Raya

Image
#Islamic_Professionalism_Leads_The_Campus
#PRMJr

Perempuan

Perempuan. Walau bagaimana sibuk dan aktif dalam society, kental bawa diri tak ada pakwe, bersemangat dalam dakwah atau bijak melangit dalam pelajaran, tetap takkan lari daripada bicara soal hati.


Andai hati itu asalnya lembut maka selamanya jua lembut.

Suka orang itu. Suka orang ini.
Nak jaga hati.
Tak nak lagha.
Tak nak fikir yang sia-sia.
Kadang-kadang rasa rindu sangat sampai nak kahwin sahaja lagi mudah.
Tengok orang couple, rasa nak couple juga, bila fikir balik, tak nak couple sebab tak nak buat perkara menghala dosa, tetapi jiwa terseksa.
Tengok orang kahwin, nak kahwin juga, tak tahu kenapa rasa nak kahwin datang tetapi yang tahu hanya mahu kahwin bila seronok tengok orang kahwin.

Pelbagai rasa didengari.
Bercampur-baur dalam hati.

Itu lumrah, sayang.
Apatah lagi dalam umur yang makin meningkat dewasa.
Soal hati dan fitrah rasa untuk disayangi dan menyayangi itu biasa.

Cuma terkadang diri perlu tahu, fokus kehidupannya di mana.
Suka itu tidak salah namun usah sehingga tidak lalu makan nasi…

Deep

Image

Aku dan Budak

Bila teringat balik, rasa macam nak ketawa. Padahal, ni bukan first time handle budak ***Even tak terror sgt macam Nana***

Ada seorang budak ni. Namanya, Afifah. ***trus tringt kt Alya Afifah si bongsu Osem Buddy***

Boleh katakan, setiap hari boleh nampak muka dia kat SIS (Surau Ibnu Sina).

'Dia ni anak SRK ke?' SRK tu, Staf Residen Kolej. Senang kata, warden la..


One day, sy ada meeting dengan YDP n Exco BSR untuk Majlis Khatam Quran yang akan diadakan. Sy, as a backup of MC. Redha je la dapat jdi backup. Nasib baik MC ada time hari kejadian.

Berbalik pada cerita. Sy hanya stay di koridor luar ruang solat ditemani dengan Math lecture note, sebatang pen dan pensel dan kalkulator. Tiba-tiba, datanglah Afifah.

Sy, apalagi, layan je.. :D Lagipun, sy rindu juga kat sepupu-sepupu kecik, especially Syihab.

Afifah minta kertas. Dia pun guna pen dan pensel silih berganti dan menulis huruf A berulang kali. Sesekali, dia menekan-nekan kalkulator seolah-olah dia mengira. Hehe. Bahagia p…