Posts

Showing posts from February, 2016

[Medical Lab Technology] and [Biomedical Science]

Bismillahirrahmanirrahim..

Hari ni, nak sampaikan serba sedikit pasal MLT atau nama penuh dia, Medical Lab Technology. Setelah ditanya En. Google dan awesome senior.

Jadi tanggungjawab saya kat sini untuk share pada yang berminat untuk study ijazah ni. Apa yg diberitahu oleh seniors, lebih kurang sama. Biomedical Science n MLT look alike but not same.

Medical Lab Technology
menjurus ke arah kerja-kerja amali (main2 microscope, ambik specimen) Kalau suka buat lab test atau Assay, ambik la ni.

banyak kerja kat klinik2 dan hospital. Memang specific untuk kesihatan. No lab test, no result, no doctor.

antara subjek yg dipelajari:
Biochemistry
Microbiology
Anatomy
Immunology
Hematology
Parasitology
Cytology
Histology
Lab technology
Clinical Chemistry

Setahu saya, UiTM yang offer degree ni. U lain, tak pasti.


Biomedical Science
Lebih general berbanding MLT.

Buat research

Nak masuk lab memana pun boleh. Pharmaceutical ke..cosmetic ke (macam DHerbs dll), apa2 lab je lah.

Banyak jugak uni yang offer degree ni. UM,…

Gentar?

Image
Lagi separuh masa untuk berakhirnya perlawanan di peringkat pra U ini. Jangan berasa lelah walaupun dikejar quiz, assignment, test dan final paper.

Jangan mudah mengalah jika tanggungjawab membuat diri terasa malas belajar. Jangan sesekali merasakan tanggungjawab yang menyebabkan aku gagal untuk skor dalam pelajaran.

Jangan gentar bila ada yang mencabar diri. Yakinkan diriku boleh! Walaupun peluang agak tipis, sekurang-kurangnya, aku mencuba.

Jangan risau jika tidak berjaya buktikan perkara itu. Ini adalah kerana aku bukanlah seseorang yang cepat meroyan. Aku agak matang dalam merancang plan dan tindakan selanjutnya. Jika plan A tidak menjadi, aku masih ada plan B dan seterusnya.

Mungkin kau meyakini aku tidak akan dapat pergi ke situ. Aku juga percayakan banyak hikmahNya jika aku tidak pergi ke situ. And actually, every study has its own pro's and con's.

Dan sebenarnya, inilah pertama kali wujudnya seseorang yang tidak menyokongku untuk pergi ke bidang itu. Uniknya... (can&#…