Posts

Showing posts from May, 2015

Hadiah Jom Join Ceria 1st Giveaway!

Image
Alhamdulillah.. Saya dapat 2nd hadiah daripada Miss XYZ yang organise segmen Jom Join Ceria 1st Giveaway!

Ada 4 pcs of facial mask of My Beauty Diary. Made in Taiwan. Syukur sebab dapat jugak barang dari Taiwan setelah hajat terbantut nak ke sana. Haha.

Ini antara yang saya dapat.

Natto Arbutin Apple Polyphenol Hyaluronic Acid
Setelah baca n search kt Google..





Bolehlah saya faraid dengan mak n Nana ikut kesesuaian kulit. :D

Thanks again, Miss XYZ. Tabarakallah..


Giveaway Pertama by Nota dan Kopi

Image
Jom join! Untuk join, klik link bawah ni.
http://notaibu77.blogspot.com/2015/05/giveaway-pertama.html

2nd Artwork from Paint Tool Sai

Image
Alhamdulillah. This is 2nd!

First punya? -.- Entah lah. Masih dalam outline lagi. Bentuk muka ada. Tapi malas nak teruskan.

Yang ni.. Walaupun comot, bolehlah.

Ish2. Future doctor. Tapi masih bergelumang dengan Photoshop n Paint Tool SAI. Memang tak serik bagi naik power spek mata.

Tuto nak warnakan art ni, saya belajar dari sini.

http://xkoday.deviantart.com/art/How-I-color-in-Paint-Tool-SAI-Tutorial-513120799
In shaa Allah, kalau tak ada aral melintang, nak cuba buat cartoon lain pulak.

Oh Snap! It's Giveaway Time By Haziqah Muhamad

Image
Bismillahirrahmanirrahim..
Tagged blogger: http://travellogdin.blogspot.com/ http://husnamalek.blogspot.com/

KP Ummi Kalthom

Image
Mereka ni lah yang bagi rencah hidup. Haha. Macam tagline Baba's. Setahun duduk dalam bilik KP (tapi tak sampai setahun dek kena pindah ke Rumah Khadijah untuk jimat elektrik sekolah time SPM). This is UKBK. Bilik KP paling rare!

Dengan depa ni, semakin kuat kemahiran 'mengusik orang' dalam diri. Haha.

Dari kiri ye.

Nabila Afiqah bt Tuan Rusli
Kami panggil, Nabil.
KP Kebersihan dan Kebajikan. Memang dia penat duk buka n kunci Bilik Syifa' setiap hari. Time wabak apa ntah yang kena kat Form 1 hari tu, dia lah paling pening. Redha je la.
First time jumpa dia, time dia masuk form 2. Masa tu, saya jadi ketua bilik sementara di RBBC (sekarang Aisyah C). So, kena uruskan sebab dia akan duduk di situ. Jadi, pernahlah sebilik dengan Nabil time Form 2.
Ibu dia suka memasak. Dapat la jugak merasa laksa johor buatan ibunya.
Suka makan Koko Krunch. Kami ni, apalagi, seluk la jugak tangan dalam kotak KK yang besar tu.
Sekarang, dia dah pakai contact lenses. Oohh.. Semakin bergaya…

Pemenang Giveaway Sayang by Scha Nazri

Image
Alhamdulillah.. Ada rezeki untuk hari ini. Inilah first GA and first hadiah GA jugak from Kak Scha

From random.org


Dapat.. TOPUP RM10..

Besar bagi saya yang tak mampu nak topup sendiri ni.

Thanks, Kak Scha.. Semoga dimurahkan rezeki dan diberkati Allah.

Tehran, Iran

Actually, ni adalah serpihan daripada app Diary dalam phone saya. Saya terpaksa unistall app ni disebabkan nak update Whatsapp Messenger yang berwajah baru :D

Daripada catatan itu hilang begitu sahaja, baik copy di sini.

2014-12-11Tehran, we come! Alhamdulillah.. Selamat juga kami tiba di bumi Iran..

2014-12-11Menawan Darban Hiking? Itu sudah lama.. Last hiking, kat Bukit Larut. Kalau kem kat Batu Kurau, just redah hutan dan sungai.

Today, Darban. Saya boleh lihat banjaran yang ada bukit Darban itu dari rumah di Tehran. Subhanallah, cantik sebab puncaknya disaluti salji. Berangan macam pergi Pergunungan Alps pula.

Kami pergi ke Darban dengan menaiki teksi selama 15 minit. Memang sekejap pun. Abah kata, "Banjaran ni memang boleh dilihat dari seluruh Tehran."

Ada sebuah patung berwarna emas yang menyambut kehadiran kami. Patung itu beraksi dengan tongkat untuk hiking. Di kaki bukit, ada tempat untuk naik cable car. Cable car itu bukannya macam cable car di Langkawi. Ia…

Simple RM100 Giveaway Byijeni

Image
Assalamualaikum, Jom join Simple RM100 Giveaway Byijeni. RM100 untuk dimenangi tau. Klik banner di bawah untuk maklumat lanjut :)


Hadiah Giveaway :- Wang Tunai RM 20 (x2 Pemenang)Topup RM 5 (x6 Pemenang) Topup RM 10 (x3 Pemenang) Total : 11 Pemenang
Haaa cukup RM 100 hadiah untuk giveaway ni. Even hadiah tak lah sehebat org lain, tapi ikhlas dari hati tau. Aicewahh.
Syarat Giveaway :- 1) WAJIB follow 2 blog ni (IZNI NAJWA) & (BYIJENI_SHOP) - akan dicheck ye
2) Buat entry yang bertajuk : Simple RM100 Giveaway Byijeni
3) Copy dan paste code di HTML entry dan publish.
4) Submit link entry anda di ruangan komen.

Mudah kan caranya? Apa tunggu lagi, cepat KLIK SINI untuk join.TARIKH GA : 14/5/2015-30/5/2015

Horrible Science: Blood, Bones and Body Bits

Image
Best buku ni. Walaupun dia ceritakan manusia ni sebagai zombie. (Apakah?)

Senang faham untuk terms dalam belajar medic. Tetapi term yang mudah la.. Bukan la sampai bagitau jenis tulang satu per satu macam buku anatomi.

Bacalah buku ini untuk sesiapa minat belajar anatomi manusia dengan mudah.

Jom Join Ceria 1st Giveaway!

Image
Bismillahirrahmanirrahim..
Klik banner untuk join!

Macam best je. :D Organiser, nak FIXI satu.

Tag:
http://dihah95.blogspot.com/
http://www.blogparihh.com/
http://imamimoth.blogspot.com/

PI080

Image
Alhamdulillah... Saya dapat UiTM Asasi Sains :D My first choice (walaupun letak kat nombor 2)



Memang seronok tak terkata ketika menerima SMS daripada MOE. Alhamdulillah!
Happy macam dapat tawaran belajar di Korea :D

Dengan bantuan Kak Aniqah Rushda, Kak Dayah Nazri (ex-SKDA), senior dan bakal PALAM yang lain dari Grup Halatuju, Whatsapp dan lain-lain, dapat juga faham prosedur pendaftaran, MDS dan sebagainya. Yang seronoknya, roomate Taayah dulu (bilik KP yang paling rare), Nabila pun masuk. Ada lagi yang lain. Zinnirah, Fatin, Upaa, Ainin..

1. Pergi cari Borang Bantuan Kewangan Asasi.

Ini.. Untuk sesiapa yang dapat asasi. Pergi download borang tu dan isi. Isi elok-elok dan kemas sebab karang, Kementerian tak nak terima borang tu. Pastikan ruangan 'KERAJAAN' dikosongkan.

Penjamin.. Boleh parents.. Kalau orang lain, kena bawah 45 tahun. Better yang kerja kerajaan sebab senang sikit nak minta cop bagai tu.

Saksi, cari tok penghulu senang. Pengetua dan penolong kanan sekolah pun bo…

The Restaurant of Love Regained by Ito Ogawa

Image
Storyboard 5/5
Buku ni, nipis je. Tapi, jalan cerita dipenuhi dengan hidangan or cuisine dari bermacam-macam negara walaupun Ringo adalah seorang wanita Jepun.

Selepas Ringo ditinggalkan teman lelakinya, dia balik ke pangkuan ibunya, Ruriko. Ruriko adalah seorang ibu tunggal. Ringo sendiri tidak tahu siapa bapanya.

Ringo membuka sebuah eatery (restoran), The Snail. Dia dibantu oleh seorang kawan lama. Dengan masakan yang disediakan oleh Ringo dengan penuh perasaan, ramai yang tertarik dengan hidangannya yang istimewa. Walaupun dia pernah difitnah tentang restoran yang kotor, dia tetap meneruskan minatnya dalam memasak.

Ruriko menghidapi kanser. Walaupun begitu, dia tetap meneruskan niatnya untuk berkahwin dengan lelaki yang dicintainya semenjak di bangku sekolah. 

Selepas Ruriko tiada, Ringo tidak mempunyai semangat untuk membuka kedainya. Akan tetapi, selepas dia terdengar bisikan ibunya, dia bersemangat dan kembali memperoleh suaranya yang hilang selama ini.

Sebenarnya, say…

The Lost and Found Girl by Catherine King

Image
Storyboard 3/5
Beth, seorang anak yatim tidak menjalani rumah tangga yang bahagia bersama Edgar, seorang anak orang kaya. Beth memperoleh sepasang kembar. Malangnya, Edgar memisahkan mereka tanpa sempat Beth menyusukan mereka. Edgar menghantar Daisy kepada sepasang suami isteri yang kejam. James pula dijadikan anak angkat Lord Redfern, bapa saudara Edgar demi nafsu pada harta.

Beth hampir menjadi separuh gila kerana dia diabaikan dan diberi ubat yang mengandungi dadah. Namun, Abel, kawannya, sanggup menjaganya dan menjejaki James dan Daisy selama 16 tahun.

16 tahun kemudian...

Daisy melarikan diri daripada keluarga angkatnya bersama Boyd, abang angkatnya. Sebenarnya, mereka belum lagi mengetahui hakikat Daisy seorang anak angkat. Boyd sedaya upaya untuk tidak mencintai Daisy kerana dia ialah 'adiknya'.

Daisy dan Boyd bekerja dengan Lord Redfern. Apabila Daisy berjumpa dengan James, mereka mula bercinta.

Akhirnya, Abel menjelaskan hal sebenarnya. Daisy dan James dapat ber…

Memoirs of A Geisha by Arthur Golden

Image
Storyboard 4/5
Chiyo, gadis kecil yang telah dijual kepada sebuah Okiya (rumah Geisha). Sejak itu, dia berazam untuk menjadi seorang geisha setelah terjumpa dengan Chairman (Iwamura Ken) yang budiman dan Mameha pula sudi membantunya untuk merealisasikan impiannya. Hatsumomo memusuhinya kerana Chiyo atau Nitta Sayuri (nama selepas menjadi perantis geisha) memiliki sepasang anak mata biru yang cantik. Pumpkin turut membenci Sayuri kerana dia percaya Sayuri merampas haknya. Nobu pula, ingin menjadi danna (orang yang menyara geisha) Sayuri. Sayuri berasa tersepit kerana dia mencintai Chairman. Akhirnya, Sayuri dapat bersama dengan Chairman dan dia membuka sebuah tea-house (restoran teh) di New York.

Language 5/5
Saya baca review di sebuah laman web. Ada yang kata, "Terlalu banyak perumpamaan!" Tapi, bagi saya, bahasa yang digunakan oleh penulis amat indah. Penulis memang describe secara terperinci. Contohnya, dia menggambarkan kecantikan baju kimono yang dipakai Mameh…

My $5 Wedding (Reblog)

Image
By Theresa Corbin, 12:29 pm Friday, 10th January 2014

Theresa Corbin shares how a modest budget for her nikah and walima resulted in a special, personal and memorable ceremony.

There are so countless wedding traditions around the world. But one thing is for sure: most weddings involve money, and lots of it. For the average young person, money is a major obstacle to getting married, especially when you cannot afford to throw a huge wedding that is often expected, or if you don’t wish to burden your parents with astronomical expenses.

When I got engaged, I was an orphan, a new convert to Islam and a college student. I had little to contribute financially for a wedding. My groom was also a convert who had just enough to pay the dowry and support a wife, but an extravagant wedding was not in the cards. We were on our own, or so we thought. 

When all was said and done, our nikah and walimah cost us only $5.

The $3 nikah

Our nikah, or solemnisation, was a very impromptu affair. My older brother …