Posts

Showing posts from August, 2015

Perutusan YDP PRM 31 Ogos 2015

Bismillah.

"Apabila datang pertolongan Allah dan kemenangan (semasa engkau wahai Muhammad berjaya menguasai negeri Makkah). Dan engkau melihat manusia masuk dalam agama Allah beramai-ramai. Maka ucapkanlah tasbih dengan memuji Tuhanmu dan mintalah ampun kepadaNya, sesungguhnya Dia amat menerima taubat" [Surah An-nasr : ayat 1-3]
.
.
.
Merdeka! Merdeka! Merdeka!
.
Itulah laungan keramat yang digemakan saban tahun. Dari anak-anak kecil pasca merdeka sehingga warga emas yang mendekati umur sembilan dekad mengkaguminya dengan cara masing-masing. Lagu kebangsaan diputar berkali-kali di corong radio mahupun di kaca televisyen sehingga seantero Malaysia mampu merasai kehangatan kehadirannya.
.
.
Saya terkenang kenangan ketika saya diusia kecil di sekolah rendah megah mengibarkan jalur gemilang sambil berteriak sepenuh hati bersama rakan-rakan yang lain ketika diminta menyanyikan lagu Keranamu Malaysia. Dijalanan pula, kita sendiri dapat melihat betapa meriahnya …

Evening at Lake

Image
Spending time with Osem Buddy at Tasik / Kolam Basah Palam. Memang best..

Maklumlah, first time sampai situ walaupun hampir masuk bulan ketiga aku di sini.

Tasik tu, di belakang bangunan FSK 6, yang paling tinggi di Palam.








Bila sampai situ, memang rasa macam pergi jungle trekking. ***exaggerated*** Dengan bunyi krik2..

Bila semua dah sampai, kami mula dengan bermain kotak beracun. Muzik dimainkan. Kotak yang  berisi soalan cepu mas a.k.a cemas pun berjalan. Kalau muzik stop, mangsa tu kena cabut kertas and jawab soalan yang tertulis kat atas kertas tu.



Soalan yang aku kena jawab....

"Apakah sunnah Rasulullah yang anda lakukan pada setiap hari?"
"Makan dengan tangan kanan.. Lagi..." Aku sebut yang basic sahaja. Baru sedar, banyak betul amalan sunnah Baginda yang aku tak amalkan. Asyik suruh orang buat, tapi sendiri tak buat. Cakap tak serupa bikin.

Insaf di situ.

Aku harap perasaan ingin mengamalkan sunnah Rasulullah SAW berterusan dalam hati ini.


Lepas habis main k…

Empat

"Join usrah. Solat jangan tinggal. Pergi surau. Kalau tak sempat pun, manfaatkan masa antara Maghrib dan Isyak dengan membaca al Quran.." - Kak Aniqah -

Itu antara nasihat Kak Aniqah, one of ex Asasi Palam. Dialah banyak bagi guideline before aku masuk Palam. Banyak lagi nasihat2 yang lain. Itu antara yang aku ingat.

Selepas aku bertanya mana halatujunya selepas Asasi, dia beri kata-kata lagi..


"here I do hv one important advice for you, please try hard to get 4.00 pointer so that no one can question your rights on your place. Later when you finished your foundation studies, you will understand why am I telling you this. Okay? Give your very best in life, may Allah bless all your steps in shaa allah."
Love,
Your different-mom-and-dad sister
- Kak Aniqah -


all the best, kak aniqah..In shaa Allah, i try my best - Aku -

"Dapatkan four flat. Paling kurang pun, 3.99. Kalau tidak, ini dikira sebagai ahli PRM yang tidak berjaya."
- Ustaz Abd Rahman -

Aduh.. Ni lagi ke…

Cikgu...

Tipulah kalau tak rindukan cikgu-cikgu dari tadika sampai ke sekolah menengah. Kini, aku berjumpa pula dengan 'cikgu' baru lagi. Hehe.. Masih terikat lagi dengan term 'cikgu' berbanding dengan lecturer.

Kenapa aku lagi selesa dengan term 'cikgu'?

Cikgu.... Bagi aku... Dia adalah seseorang yang mendidik orang lain..

Madam Raisnee
My Math lecturer. Terasa subject Math paling senang antara semua subject.

Madam Hazlini
My group mentor. Chem lect. Adore her!

Sir Zaidi
Bio lecturer. First time nampak Sir semasa Majlis Penutup MDS. Memang best lecture class kalau duduk kat depan DK. Kalau tak, bersiap sedia dengan panggilan 'Arwah'. Haha...

Madam Akmar
Physics lecturer. Loves to share a motivational stories. Madam pun penasihat Board Games Club.

Ustazah Khursiah
Ustazah subjek CTU. Ex Taayah jugak. Dapat detect selepas ustazah kata ada 'super junior' kat dalam E5. Hehe.. Payah tau nak jumpa ex Taayah kat Palam.

Madam Shaira
ELC lect. Cantik orangnya... Suka…

Abah...

Image

2 Months

Sudah genap 2 bulan aku menetap di PALAM. Semakin sayang..
Tiba-tiba, sahabat dari UiTM Shah Alam beri khabar yang mendukacitakan aku. T.T
Kami akan pindah ke Dengkil!
Sedihnya.. Bak kata seorang exco, "Bila dah jadi macam family, mesti kena pindah.."
Siapa tak sedih?
Lagi satu.. Risau jugak kalau kami kena rombak kelas dan rumah.
Nak tak nak, kena redha juga lah.

"Bertemu berpisah kerana Allah."

Maybe Allah hadirkan kalian, sahabat2 PRM, untuk menyedarkan aku yang hanyut.
Tapi..
I hope this bond lasting till the Jannah. T.T
Aamiin..
I will miss U, PRM.


Nur Amalia Juharigood luck aidaaa!
Hanis Al Wahabayuh kita sado kan men