Posts

Showing posts from January, 2016

Awkward Ahad

Image
Diri semakin menyibukkan diri dengan tugasan sebagai anak dan pelajar demi tidak mengulangi perkara yang pada musim lalu.

Ayuh!

Victory our priority.

Test 1 bakal menjelang. Mari ulangkaji.

Zakat Emas

Emas adalah jenis-jenis logam yang diwajibkan zakat. Kewajipan zakat ke atas logam ini dijelaskan dalam firman Allah S.W.T. bermaksud:

"Dan mereka yang menyimpan emas dan perak dan tidak membelanjakannya pada jalan Allah (mengeluarkan zakat) maka khabarkanlah kepada mereka dengan azab yang pedih, pada hari emas dan perak dibakar di dalam neraka jahanam lalu diselar dengannya dahi dan rusuk mereka dan belakang mereka seraya dikatakan kepada mereka inilah harta yang kamu simpan selama ini buat dirimu, maka rasailah balasan apa yang kamu simpan dahulu."
At- Taubah: ayat 34-35
Zakat emas dikira dalam dua keadaan.

1. Emas yang tidak dipakai (disimpan)

Emas yang tidak digunakan atau dipakai walaupun sekali dalam tempoh setahun. Jika nilai emas tersebut menyamai atau melebihi 85gram (nisab), maka wajib dikeluarkan zakat sebanyak 2.5%.

Contoh:

2.5% x nilai emas yang disimpan (jika melebihi nisab)
Contoh : RM6,000 x 2.5%
Jumlah zakat = RM 150




2. Emas yang dipakai
Emas yang dipakai (s…

[MALAS]

Kenapa rasa malas sangat nih??!

Malas untuk study.
Malas bergerak.
Malas berfikir.
Malas segala-galanya.

Baru semalam dapat kata-kata semangat dari bekas green tea KoolBlog. Hari ni, kau layu semula?

Please. Don't be lazy.

Bukan kau nak jadi the Fantastic Four? 4.00 is ur number.

Tolonglah, Aida. Jangan jadi macam ni ye, sayang.

Ingatlah apa yang kau tangisi time cuti sem hari tu. Dan kau masih tangisi benda yang sama.

Be strong. Biarlah apa yang telah dia lemparkan pada kau. Pedulikan walaupun those words masih melekat di otak. Abaikan je. Memang sakit kalau ingat semula.

Jadikan itu sebagai pematang pemikiran. Jadikan ianya sebagai panduan untuk meniti hari esok, Benarlah, pengalaman mematangkan usia.

Satu lagi. Ini juga dapat membuatkan hati aku semakin tidak mudah kalah. Kalah pada sang lelaki. Masanya belum tiba lagi. Walaupun aku dah ada kata, "Laki ni macam ok je jadikan suami," Tapi, bila difikirkan semula, aku menarik semula kata-kata itu.

Ini kerana... Aku belu…