Aku dan Budak

Bila teringat balik, rasa macam nak ketawa. Padahal, ni bukan first time handle budak ***Even tak terror sgt macam Nana***

Ada seorang budak ni. Namanya, Afifah. ***trus tringt kt Alya Afifah si bongsu Osem Buddy***

Boleh katakan, setiap hari boleh nampak muka dia kat SIS (Surau Ibnu Sina).

'Dia ni anak SRK ke?' SRK tu, Staf Residen Kolej. Senang kata, warden la..


One day, sy ada meeting dengan YDP n Exco BSR untuk Majlis Khatam Quran yang akan diadakan. Sy, as a backup of MC. Redha je la dapat jdi backup. Nasib baik MC ada time hari kejadian.

Berbalik pada cerita. Sy hanya stay di koridor luar ruang solat ditemani dengan Math lecture note, sebatang pen dan pensel dan kalkulator. Tiba-tiba, datanglah Afifah.

Sy, apalagi, layan je.. :D Lagipun, sy rindu juga kat sepupu-sepupu kecik, especially Syihab.

Afifah minta kertas. Dia pun guna pen dan pensel silih berganti dan menulis huruf A berulang kali. Sesekali, dia menekan-nekan kalkulator seolah-olah dia mengira. Hehe. Bahagia pulak tengok dia. Macam anak sendiri. Haha.***Baru asasi, dah fikir macam2.. Ish2***

Tidak lama kemudian, meeting pun start. Afifah masih di situ. Dia di tengah2 antara sy, YDP n Exco. Aigoo, segan pulak. Tapi lantak la.

Semakin lama, kaki Afifah menghala and nak kena dengan YDP. Aigoo.. 'Budak ni kan...'

Sy tarik kaki Afifah.

"Afifah.. Duduk elok-elok. Tak baik kaki kena orang.." Akhirnya, dia duduk macam biasa. Fuhh.. Lega.. Kalau tak, mahu terkejut si YDP.


Itu satu part. Belum lagi masuk part di tandas ***hanya ibu je yang faham pasal ni***, borang ahli PRM direnyuk n digigit, duit persatuan dibuat macam hujan dan tudung ditarik. Hahaha.

Lawak sangat semua ni. Tak kan lah sy nak ambik hati. Biasalah.. Budak2.

Itu lah kan. Baru sy terfikir. Macam manalah Mak jaga sy dan Nana? Lagi banyak kerenah daripada Afifah rasanya.


Mak n Abah, thanks jaga Aida n Nana dengan sabar. Pengalaman di atas mungkin gambaran awal selepas ada anak. Haha.

To Kak Alia, sepupuku yang sudah berkahwin T.T Teman sepermainan... Semoga dapat lahirkan cahaya mata dengan selamat dan comel macam mak sepupu dia ni.. Haha..

To Najihah, Naib SU PRM Jr, thanks bagi tazkirah pasal Pengorbanan Nabi Ibrahim, Sarah, Hajar dan Ismail semasa usrah Osem Buddy. Seriously, time handle Afifah, memang tazkirah tu bermain di minda kut.

To all Muslimah, kalianlah pencorak pemimpin agama!



Aku seorang daie, aku seorang doktor.
NYDP2 PRM Jr
13 Julai 2015 | 26 Ramadhan 1436


Comments

Popular posts from this blog

UiTM Dengkil

Interview Dentistry UiTM 2016

ED00 or DS240