[Medical Lab Technology] and [Biomedical Science]

Bismillahirrahmanirrahim..

Hari ni, nak sampaikan serba sedikit pasal MLT atau nama penuh dia, Medical Lab Technology. Setelah ditanya En. Google dan awesome senior.

Jadi tanggungjawab saya kat sini untuk share pada yang berminat untuk study ijazah ni. Apa yg diberitahu oleh seniors, lebih kurang sama. Biomedical Science n MLT look alike but not same.

Medical Lab Technology
menjurus ke arah kerja-kerja amali (main2 microscope, ambik specimen) Kalau suka buat lab test atau Assay, ambik la ni.

banyak kerja kat klinik2 dan hospital. Memang specific untuk kesihatan. No lab test, no result, no doctor.

antara subjek yg dipelajari:
Biochemistry
Microbiology
Anatomy
Immunology
Hematology
Parasitology
Cytology
Histology
Lab technology
Clinical Chemistry

Setahu saya, UiTM yang offer degree ni. U lain, tak pasti.


Biomedical Science
Lebih general berbanding MLT.

Buat research

Nak masuk lab memana pun boleh. Pharmaceutical ke..cosmetic ke (macam DHerbs dll), apa2 lab je lah.

Banyak jugak uni yang offer degree ni. UM, USM, UPM, UniSZA (first batch for my year)


Pekerjaan...

Dua2 ni lebih kurang sama. Cuma ingat, MLT is technologist while Biomedical Science is scientist.

MLT kat hospital kerajaan, ada oncall.

Boleh jadi pegawai sains which is setiap lab perlukan pegawai sains. Biasanya dalam satu lab, akan ada 2 or 3 org pegawai sains. Tugas dia, menguruskn hal2 yg berkaitan dgn lab, pembelian reagent, uruskn machine/analyzer dan so on. Kerjanya more on pengurusan dan pegawai sains ni jugak, perlu validate result test yg telah dibuat sebelum direleasekan ke ward.

Lecturer pun boleh. Senang nak pursue master n phd.


Nak selit jugak kat sini Biomedical Engineering dan Fizik Perubatan. Biomed Engineering ni, study untuk buat dan invent mesin2 di hospital, untuk pembedahan dll. Fizik Perubatan... setakat ni, saya pun tak tahu~ Tengah kaji lagi.

Jadi.. Inilah antara nama2 kos yang bakal tersenarai dalam list UPU. Tapi tak kisah kalau rezeki kat tempat lain. Wallahu a'lam.



My fav quote:
"Behind a doctor, there is Medical Lab Technologist." 

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

UiTM Dengkil

Interview Dentistry UiTM 2016

ED00 or DS240