Bidang Perubatan

I'm just 'kopi pasta' from a post that Kak Rara Diana shared in HALATUJU Pendidikan Selepas SPM group (Facebook). Let's check it out!

Ramai yg pm akak dy nk jadi doctor tp xtau skop2 tugas doctor pakar yg dy nk tu..mybe dgar nama waa cm syok je..so kat sini ad explan tugas doctor pakar dlm bidng masing2..

1)Anesthesiology

Anesthesiologist or nama Melayu dy Pakar Bius merupakan sorg pakar dalam drug administration especially in Operation Theater (OT).krja dy dalam OT mybe nmpk cm simple je..just tengok2 je surgeon buat krja. Tp..hehe…jgn pandang cam2 ek eleh senng je? Dia ni merupakan orang yg bertanggung jawab ntuk monitor patient punye vital sign ( heart rate+ respiratory rate+ blood pressure+ body temperature). Any fluctuation of this sign may result in fatal a.k.a DEATH of the patient. Kalau patient 2 xrespond pada bius yg dia bagi.so operation xleh dijalankan dengan baik..or mybe xleh buat trus.hehe..So, dia merupakan owg yg PERGHH sebenarnya.tyme operation, yg bagik benda suh kita sedut and dia suh kita kira sampai 7…n tetibe kita lelap…haaaaa…ni la orangnye!

2)Dermatology

Dermatology merupakan suatu bidang yg mengkaji secara khusus tentang kulit. Org ni dia study bab kulit je. Nmpak memula cm snang. Tp prcayalah dermatology buknlah bidang calang2.. most keadaan pnyakit melibatkan kulit adalah severe(teruk gak la). Contoh penyakit yg melibatkan kulit adalah Kaposi Sarcoma yg sering melanda patient HIV/AIDS.Basically, dermatology akan focus hanya pada diagnosis penyakit, cara rawatan and cara nak elak penyakit2 ni. Kalau korg semua rajin,bleh tngok berapa banyak sakit kulit yang ade kat dunia ni boleh google..

3) Emergency Medicine (EM)

EM ni adalah sebuah speciality yg amat2 best ntuk newbiez..means doctor2 muda. Usually EM Dr akn deal with cases yg mmerlukan medical attention immediately.Patient2 yg dtg mostly adalah dari case2 accident la, kena tikam la..or even heart attack.Kat department A&E(accident and emergency)kehebatan utama yg terserlah kat doc2 incharge adalah kepantasan mereka bekerja and most of all kebijaksanaan mereka buat keputusan dalam masa yg singkat.Memang tahap hebat la dyorg ni kalu buat krja Benda paling cool bagi sy kat EM department ni is dat dowg hebat dlm performing resuscitation ( yg tekan2 kat dada patient yg sakit 2).

4)Family Medicine (FM)
Bidang Family Medicine (FM) ni adalah pengkhususan yg broad. FM merupakan care field yg memerlukan seorang Dr untk cover basic healthcare needs of patients. Ok2..nampak cm general physician je kan? But its not! Act for doc yg specialized under FM ni..dia kena cover disease from all ages..means from infant( bebudak) hinggalah kepada geriatric ( warga emas). Dah namanya FM..so coverage dia 2 besar la. Contohnye, katalah dlm rumh tu ad ayh,ibu,kakak,anak lelaki,anak perempuan,atuk yy ni dy org cover semua laa..Tapi exmple bukanla smpai jadik pediatrician or gynecologist… dia hanya akan cover basic needs sahaja.at clinic bnyak doctor trdiri dari FM..

5)Obstetrics & Gynecology (O&G)
Klu awk semua prasan.kalau at hospital, department obstetric akan diasingkan daripada gynecology. Kenapa??? Sebab, obstetric tertumpu kepada healthcare of pregnant lady..samada waktu mengandung ( pregnancy) mahupun sewaktu bersalin ( parturition/ labor). O&G specialist kena bertanggungjawab tentang keselamatan baby yang di lahirkan.Gynecology pulak merupakan bidang yg focus kepada diagnosis, treatment, and prevention of diseases, disorders, and conditions of the female reproductive system. Ape2 sahaja penyakit melibatkan reproductive organ of female, gynecologist yg akan di consult.

6)Cardiology (sub kepada internal medicine, if sape nk smbung cardio ambil master in internal medicine then sub specialist in cardiology)
Cardiology merupakan bidang pengajian yg fokusnya is towards diagnosis and treatment of diseases, conditions, or defects of the heart and circulatory system. Maksudnya,doc ni akn blaja mostly pasal jantung dan peredaran darah kita.
Cardiologist ni akn bagi consult tntag medical cases related to CVS (cardiovascular problem) and they are those who specialized in diagnosing CVS congenital anomalies(abnormalities yg occur sejak bayi itu dilahirkan).klu nk buat surgery dy xpngil cardiologist dy akn panggil cardiothoracic surgeon(CTS)Klau nak jadik CTS korg kena ambik specialist bidang general surgery bukan internal medicine. Bila korg dh amik specialist in surgery,korg akan ade sub- specialty and one of them is cardiothoracic surgeon (CTS). Kalau CTS ni they will perform open heart surgery, heart bypass surgeries and other cardiovascular surgeries.


7)Nephrology
Nephrology adalah sub kpada internal medicine.pakar buah pinggang (Nephrologist) is a person in charge in treatment of kidney conditions and it’s abnormalities. So, tugas utama seorang nephrologists adalah to diagnose the actual etiology (causes) of disease. Antara tugas2 lain seorang nephrologists termasuklah penentuan treatment and medication yg perlu diambil oleh seseorang patient (prescribe appropriate treatment such as medication, diet changes, or dial
ysis). Bila nephrologists ni dah buat keje dia and the patient still do not respond to the treatment, transplant (pemindahan organ) akan dilakukan oleh surgeon which specifically known as transplant surgeon. Example of disease yg selalu kita kaitkan dengan buah pinggang is the renal failure ( kegagalan buah pinggang untuk berfungsi dengan baik). So hope u learn well what is nephrologists ok?


8)Oncology
Oncology (pakar cancer) merupakan satu bidang yg focus on pengajian tentang cancer dan cara rawatannya.Kerja dia lebih kepada diagnosis of cancer and treating them. Oncologist gak perform some hematology practice (which is the treatment of cancers, malignancies and abnormalities yg occur dalam darah kita). Oncologists lah yg akan bertanggung jawab ntuk prescribe treatment untuk cancer patient (medication, radiation, chemotherapy, surgery, or palliative care). FYI, hematology is the study of blood...



Comments

Popular posts from this blog

UiTM Dengkil

Interview Dentistry UiTM 2016

ED00 or DS240